Anouk Broersma

Wetenschapsjournalist

In het brein van de complotdenker

Eind 2018 was mijn artikel over complotdenkers het coververhaal van KIJK: ‘Niets is wat het lijkt. In het hoofd van de complotdenker’.

De afgelopen jaren ontleedde ik al verschillende complottheorieën voor hun rubriek Complot!. De eerste die ik schreef ging over het bizarre idee dat AIDS niet bestaat, hier te lezen. Daarna dook ik onder andere in de theorie dat er al duizenden mysterieuze aliensatelliet boven de aarde hangt en dat Snowden een pion in een groter complot was. Ik schreef zelfs eens over wilde geruchten uit vervlogen tijden: de Grote brand van Londen in 1666 zou bewust zijn aangestoken, bijvoorbeeld door de Nederlanders (destijds de vijand).

KIJK besloot eind vorig jaar te stoppen met de rubriek. Ter afsluiting dook ik nog één keer in het onderwerp, maar dan specifiek gericht op de mensen áchter al die complotverhalen: Wie zijn het en wat drijft hen? Waardoor gaan mensen in samenzweringstheorieën geloven?

Het artikel is online te lezen in Blendle.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2020 Anouk Broersma

Thema door Anders Norén